Begin januari valt hij op de mat: de voorlopige aanslag voor het nieuwe jaar. Misschien kijk je er tegenop, misschien ben je er al helemaal aan gewend. Maar weet je precies wat het inhoudt en hoe je er het beste mee omgaat? Als je net je eigen bedrijf bent gestart, betaalde je jouw inkomstenbelasting waarschijnlijk pas achteraf. Maar na je eerste aangifte als ondernemer, komt daar verandering in. Dan krijg je elk jaar in januari een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Maar geen zorgen, Qeld legt je uit hoe je hier slim mee omgaat.
Simpel gezegd, met de voorlopige aanslag betaal je de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet gespreid over het jaar. Dit voorkomt dat je aan het einde van het jaar ineens een groot bedrag moet ophoesten. Handig, toch? De Belastingdienst schat op basis van je laatste aangifte inkomstenbelasting hoeveel belasting je het komende jaar moet betalen. Je kunt dit bedrag in elf gelijke termijnen voldoen, waarbij je eerste betaling uiterlijk 28 februari op hun rekening moet staan. Je kunt ook kiezen voor een automatische incasso, of alles in één keer betalen als je dat liever doet.
Krijg je die voorlopige aanslag en schrik je van het bedrag? Dat is begrijpelijk, zeker als het samenvalt met de betaling van je definitieve aanslag over het vorige jaar. Maar hier is de sleutel: als je denkt dat je meer of juist minder gaat verdienen, pas dan je voorlopige aanslag aan via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je verrassingen volgend jaar.
Veranderen er dingen in je persoonlijke situatie, zoals samenwonen of scheiden? Ook dit heeft invloed op je aanslag. Je kunt je voorlopige aanslag op elk moment wijzigen, dus blijf alert op veranderingen in je inkomen of persoonlijke situatie.
Heb je niks ontvangen? Dan kun je zelf een voorlopige aanslag aanvragen. Zo begin je alvast met het gespreid betalen van je inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit geeft je financiële rust en zekerheid gedurende het jaar.
Ga in gesprek met de Belastingdienst. Zij zijn elke werkdag beschikbaar voor chat en helpen je graag verder. Zo sta je er nooit alleen voor.
Door slim om te gaan met je voorlopige aanslag, houd je grip op je financiën en voorkom je onaangename verrassingen. Als ondernemer wil je vooruitkijken en groeien. Een goed beheer van je voorlopige aanslag is hierbij cruciaal. Bij Qeld begrijpen we dat ondernemen uitdagingen met zich meebrengt, maar ook kansen biedt. En met de juiste kennis en tools sta je sterker. Ontdek vandaag nog hoe Qeld je kan helpen met je financieringsbehoeften, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: het laten groeien van jouw bedrijf.
Je kunt je voorlopige aanslag op elk moment aanpassen via de website van de Belastingdienst, zodat deze beter aansluit bij je actuele financiële situatie.
Als blijkt dat je te veel hebt betaald, krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Heb je te weinig betaald, dan zul je het verschil moeten bijbetalen.
Ja, door slim gebruik te maken van fiscale regelingen en aftrekposten kun je je voorlopige aanslag optimaliseren en je financiële situatie verbeteren.