Bereid jouw bedrijf voor op het Winteruitverkoop

Het winterseizoen is een cruciale periode voor veel bedrijven en heeft een aanzienlijke invloed op de jaarlijkse omzet. Hoewel deze periode wordt gekenmerkt door een verhoogde vraag, is er ook sprake van grotere concurrentie. Dit is dus een geweldige kans om jouw verkoopprocessen, klantreis en de zichtbaarheid van jouw bedrijf te optimaliseren. We delen vijf concrete tips om jouw bedrijf voor te bereiden op het winterseizoen.

  1. Plan vroeg en strategisch 

De eerste stap is om vroeg te beginnen met strategische planning. Zoals u misschien al heeft gemerkt, verschijnen de feestelijke versieringen en themaverkopen al in oktober in de winkels. Denk ook aan Black Friday en Cyber Monday. Daarom is het belangrijk om al vroeg een strategisch plan voor jouw bedrijf te ontwikkelen.

Waar je op moet letten:

  • Voorraadbeheer: Beoordeel jouw voorraad en zorg ervoor dat je niet zonder jouw populairste producten komt te zitten of zonder de artikelen waarvan je verwacht dat ze tijdens het winterseizoen goed zullen verkopen. Houd er rekening mee dat geïmporteerde producten ruim van tevoren besteld moeten worden. Overweeg ook mogelijke gebeurtenissen die de levering van bepaalde producten kunnen vertragen of verhinderen, en plan daarvoor.
  • Personeelsplan: Overweeg of je seizoensgebonden werknemers nodig zult hebben. Als je een druk winterseizoen verwacht, moet je nu al zorgen voor extra personeel. Een toename in verkoop is geweldig voor de winst, maar het mag niet ten koste gaan van de klantervaring.
  • Budget opstellen: Denk na over de investeringen die je moet doen ter voorbereiding op het winterseizoen. Stel daarom een budget op voor marketing, campagnes, kortingen en extra personeel.

  1. Vergeet niet online te adverteren 

Sinds de pandemie is e-commerce gestaag gegroeid, wat de online marketinginspanningen van bedrijven onder druk zet. Daarom moet je jouw website, online platforms en de mogelijkheid om te investeren in online advertenties opnieuw beoordelen.

Bijvoorbeeld:

  • Jouw website: jouw website moet gemakkelijk te navigeren zijn, een mobiele versie hebben en veel bezoekers aankunnen. Als jouw website traag laadt of moeilijk te gebruiken is, kunt je er zeker van zijn dat potentiële klanten snel overstappen naar concurrenten.
  • Huidige ontwerp: Als jouw website nog een zomer- of zelfs een lenteontwerp heeft, is het tijd voor een update! Pas het ontwerp van jouw website en sociale media aan op het winterseizoen om klanten de indruk te geven dat jouw bedrijf up-to-date is.
  • S-E-O: je heeft waarschijnlijk gehoord van de drie bekende letters in verband met online marketing. Als je het vermijden van SEO hebt uitgesteld, is het misschien tijd om de sprong te wagen. SEO helpt jouw zichtbaarheid te vergroten en dus jouw kansen om de verkoop te stimuleren. Zorg ervoor dat jouw website woorden bevat zoals "kerstcadeaus," "winteraanbiedingen," "feestdagen" en andere termen die relevant zijn voor het winterseizoen en die mensen in jouw omgeving zoeken.
  • Veilige online betalingen: Zorg ervoor dat jouw betalingsprocessen up-to-date zijn en jouw website voorzien is van vertrouwde betaalpartners en hun iconen, zodat jouw klanten zich veilig voelen tijdens het winkelen bij je.

  1. Campagnes en aanbiedingen 

Klanten houden van een goede deal, en de feestdagen zijn de perfecte tijd om aantrekkelijke promoties aan te bieden die consumenten aanmoedigen om meer te kopen. Strategisch opgestelde kortingen kunnen het verkeer naar jouw winkel (zowel online als fysiek) verhogen en de zichtbaarheid van jouw merk vergroten.

Ideeën voor feestdagencampagnes:

  • Vroege kortingen: Moedig klanten aan om vroeg te winkelen door speciale kortingen aan te bieden op producten in november of de eerste week van december. Dit stimuleert niet alleen de vroege verkoop, maar helpt ook de vraag te spreiden.
  • Bulk kortingen: Bied jouw klanten korting wanneer ze meerdere artikelen tegelijk kopen. Als je bijvoorbeeld apparaten op batterijen verkoopt, biedt dan batterijen aan tegen een lagere prijs.
  • Flash sales: Organiseer tijdgebonden flash sales, zowel in de winkel als online, om klanten het gevoel te geven dat ze een geweldige deal mislopen als ze niet snel handelen.
  • Loyaliteitsprogramma's: Beloon jouw trouwe klanten met speciale aanbiedingen. Of het nu gaat om een exclusieve korting, vroege toegang tot verkopen of gratis verzending, het is belangrijk om jouw vaste klanten zich gewaardeerd te laten voelen.
  1. Gebruik sociale media om jouw bedrijf te promoten Sociale media spelen een cruciale rol in de strijd om de tijd en aandacht van consumenten. Platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok kunnen je helpen een breder publiek te bereiken, jouw producten en aanbiedingen te promoten, en nieuwe potentiële klanten te verbinden, terwijl je de relatie tussen jouw merk en bestaande klanten versterkt.

Bijvoorbeeld:

  • Seizoensgebonden content: Maak content die past bij het seizoen. Laat zien wat er achter de schermen gebeurt, zoals het voorstellen van jouw personeel of het delen van tips over hoe je jouw producten kunt gebruiken. Stuur ook groeten uit. Let op wat je gelukkig en geïnspireerd maakt bij het gebruik van sociale media en gebruik dat als leidraad.
  • Betrek jouw publiek: Laat jouw volgers interactie hebben met jouw merk door Q&A’s, wedstrijden of polls te organiseren. Maak het zo eenvoudig mogelijk om mee te doen, zodat iedereen kan deelnemen. Vraag hen wat ze het leukste vinden aan de winter of welk product ze graag zouden willen winnen.
  • Influencer samenwerking: Overweeg een samenwerking met een lokale influencer of micro-influencer. Terwijl influencers vaak meer dan 10.000 volgers hebben, hebben micro-influencers meestal tussen de 3.000 en 7.000 volgers. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het demonstreren van jouw producten of aanbevelen van een of meer van jouw aanbiedingen.
  • Betaalde advertenties op sociale media: Investeer in betaalde advertenties om specifieke doelgroepen te targeten, vooral als je jouw klantenbestand wilt uitbreiden. Facebook- en Instagram-advertenties stellen je bijvoorbeeld in staat om klanten te bereiken op basis van locatie, interesses of gedrag.

5. Pas de klantervaring aan 

Personaliseer jouw aanbiedingen en pas jouw marketing aan op specifieke voorkeuren. Het doel is om het voor potentiële kopers zo eenvoudig mogelijk te maken zich voor te stellen dat ze jouw producten bezitten.

Enkele voorbeelden:

  • Gepersonaliseerde aanbevelingen: Bied gepersonaliseerde productaanbevelingen op basis van eerdere aankopen of zoekgedrag. Veel e-commerce platforms bieden deze functie, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om het perfecte cadeau te vinden.
  • Feestkaarten en berichten: Stuur gepersonaliseerde feestgroeten of bedankbriefjes naar jouw trouwe klanten. Of het nu een digitale kaart per e-mail is of een handgeschreven notitie die bij hun aankoop is inbegrepen, dit kleine gebaar kan veel doen om klantloyaliteit op te bouwen.
  • Aangepaste verpakking: Overweeg het aanbieden van cadeauverpakkingen of thematische op maat gemaakte verpakkingen. Dit maakt de aankoopervaring net iets exclusiever en bespaart jouw klanten de moeite van het zelf inpakken van cadeaus.

We hopen dat deze tips helpen om jouw bedrijf en verkoop tijdens het winterseizoen te stimuleren.

Heb je een financiering nodig voor je onderneming?

Een zakelijke lening aanvragen is gratis en geheel vrijblijvend. 

Dien hier een aanvraag in en krijg binnen 24 uur reactie.

Heb je vragen?

We zijn op alle werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur en op woensdagen tot 20:00 uur. 

Neem contact met ons op via e-mail op support@qeld.nl of telefonisch op 020 – 808 6084. 

Je kunt ons ook bereiken via de chatfunctie op onze website www.qeld.nl.

Deel dit artikel

Related posts